Cum sa-ti invingi frica de dentist

Cum sa-ti invingi frica de dentist

Despre fricile umane exista mii de studii. Este un fapt cert ca majoritatea oamenilor sufera de diverse fobii, unele mai frecvent intalnite, altele mai rare, atat de rare incat multi dintre noi nu si-au imaginat niciodata ca pot exista atatea motive diferite care sa provoace  teama.

Incercand sa gasesc o statistica a fobiilor, la o simpla cautare pe google aflu ca pe primul loc se afla “odontofobia” – da, frica de dentist(!!!) –  mai frecvent intalnita decat frica de caini sau de zborul cu avionul, acestea trei aflandu-se in “top 3 cele mai frecvente fobii”.

Cum apare frica de dentist?

Exista explicatii multiple ale acestei  anxietati, ea putand sa apara “ca urmare a unei experiente traumatice unice, prin mici experiente stresante repetate, sau prin efectul retroactiv al unui eveniment „dramatizat” dupa producerea lui.” (sursa: descopera.ro)

Cu totii avem temeri si incercam sa ni le invingem, sau traim urmariti de ele, incercand sa luptam cu ceea ce ne provoaca frica. Exista desigur varianta cea mai usoara, in care putem evita, atunci cand acest lucru nu este esential pentru sanatatea noastra, pentru viata noastra sociala,  intr-un cuvant pentru calitatea mai buna a vietii noastre. Vizita la cabinetul stomatologic este unul dintre lucrurile care sunt necesare, chiar esentiale pentru ca viata noastra sa aiba o calitate foarte buna.

De multe ori ajungem la dentist atunci cand suntem in suferinta, tocmai datorita fricii care ne-a facut sa amanam acest lucru. Atunci cand simtim durere, organismul nostru sufera deja un stres imens, lucru care nu ne este de ajutor in invingerea fricii, de aceea ar fi bine sa mergem la dentist inainte de aparitia durerii, pentru ca este mai usor sa prevenim decat sa vindecam.

Cum poti scapa de frica de dentist?

Cum sa facem sa scapam de acest stres, de acest cerc vicios care ne face sa evitam ceea ce ne produce frica, in acelasi timp fiind totusi constienti ca este necesar ca, mai devreme sau mai tarziu, sa ajungem in acel loc? Iata cateva sfaturi care te vor ajuta in lupta impotriva acestei fobii.

  • Recunoaste ca ai aceasta fobie. Atunci cand te asezi pe scaunul stomatologic primul tau gand este acela ca esti las pentru ca simti  frica de dentist? Trebuie sa te contrazicem. Nu esti las, nu esti fricos, ci suferi de anxietatea fireasca ce apare atunci cand nu stii exact ce urmeaza sa ti se intample, cand ai multe intrebari si multe informatii din diverse surse mai mult sau mai putin documentate, sau cand ai avut experiente neplacute intr-un cabinet stomatologic in trecut.
  • Spune medicului ca suferi de aceasta fobie. Primul lucru pe care iti recomandam sa il faci este sa spui medicului tau ca suferi de aceasta fobie. Un sfat util este sa anunti acest lucru inca din momentul in care iti faci programarea. Noi vom sti cum sa incepem discutia cu tine, incercand sa aflam exact care este gradul tau de anxietate, care este modul in care am putea sa diminuam acest stres pe care il simti atunci cand intri in cabinetul stomatologic. Astfel, va avea loc in cadrul primei consultatii o discutie initiala in care vom analiza impreuna cu tine metodele care te pot determina sa te simti confortabil pe durata tratamentului.
  • Nu evita sa pui intrebari. Intreaba-ne in timpul sedintei in care ti se explica planul de tratament in ce consta fiecare manopera, ce vei simti la fiecare interventie, intreaba despre metodele de anestezie, despre durata aproximativa a fiecarei interventii, intreaba orice iti este neclar si orice simti ca ar putea diminua frica ta de proceduri necunoscute. Medicul ti le va explica, iar astfel vei sti mereu ce urmeaza sa ti se intample.

Citeste si despre Cum realizam planul de tratament de la prima vizită până la final

  • Solicita ca sedintele tale de tratament sa fie la inceputul programului de lucru. Un alt aspect care poate face ca tratamentele tale sa fie mai confortabile, ar fi sa soliciti ca sedintele de tratament stomatologic sa fie la inceputul programului, astfel incat sa eviti o zi intreaga in asteptarea orei la care esti programat la dentist. Studiile arata ca aceasta metoda este foarte eficienta in cazul pacientilor care sufera de frica de dentist.

Nu uita ca si pentru noi, ca medici dentisti, comunicarea este extrem de importanta. Noi ne dorim ca vizita ta in clinica noastra sa fie una confortabila, ne dorim sa stim exact ce simti in momentul in care te afli in ingrijirea noastra si ne dorim sa pleci de la noi cu un zambet frumos si sanatos, dar in primul rand real!

Afla mai multe despre clinicile Verte Clinique