Cum tratam corect dintii sensibili?

dinti sensibili

Despre sensibilitatea dentara se vorbeste si se scrie foarte mult in ultima vreme. Cu totii am vazut macar o reclama la televizor in care cineva ne spune cum a scapat de aceasta durere chinuitoare a dintilor, cu totii am citit macar un articol sau am auzit la radio un spot despre metode foarte simple care ne pot scapa de toate problemele pe care le avem atunci cand dintii nostri sunt sensibili.

Am vrea sa vorbim astazi despre sensibiitatea dentara, fara a intra in amanunte despre cum este aceasta produsa si fara a da solutii ”minune” prin care putem scapa de aceasta.

In primul rand sa vedem ce este de fapt sensibilitatea dentara: este senzatia de durere ascutita, cu o durata mai scurta sau mai indelungata, care apare in diferite momente ale vietii de zi cu zi, la stimuli termici (apa sau alimente reci sau fierbinti),  chimici( dulce, acru)  sau stimuli mecanici (in special periajul dentar).

Aceste dureri pot avea diferite cauze, nu exista o regula unica si generala care spune ca dintii sunt sensibili datorita unei afectiuni anume.

Sensibilitatea poate fi cauzata de o subtiere a stratului de smalt (stratul dur de la exteriorul dintilor), poate fi cauzata de o retractie a gingiei care lasa astfel descoperita o portiune din radacina dintilor, portiune neprotejata de smalt si astfel foarte sensibila, poate fi cauzata de prezenta unor intreruperi ale substantei dure dentare (carii), de prezenta unor lucrari protetice (punti/coroane) care nu mai sunt bine adaptate la marginea gingivala, acestea fiind doar cateva dintre motivele care pot provoca disconfort si sensibilitate dentara.

A trata sensibilitatea dentara “dupa ureche” este ca si cum am ignora complet o durere din organismul nostru, a incerca sa pacalim un simptom in loc sa incercam sa gasim si sa tratam cauza care il produce.

Datorita multitudinii de informatii care ajung la noi in fiecare zi prin media, putem cu usurinta sa confundam un tratament corect al problemei cu care ne confruntam, cu un tratament universal valabil pentru toate durerile, indiferent de cauza lor. Exista persoane care au acasa un stoc atat de mare de paste de dinti diferite care trateaza sensibilitatea dentara incat ar putea in curand sa isi deschida propria farmacie. Cu toate acestea insa, problema lor nu este inca rezolvata. Asa ca de multe ori pacientii se obisnuiesc cu aceasta situatie, incep sa evite mancarurile si bauturile reci si fierbinti, sa evite periajul in zonele sensibile, lucru care duce la o afectare si mai importanta a tesuturilor dentare si parodontale, acest lucru avand consecinte nefavorabile asupra starii de sanatate dentare si a calitatii vietii in general.

De ce sa investim in ceva de care nu suntem siguri, cand am putea sa cerem o parere avizata despre ceea ce ne provoaca durerea, si impreuna cu medicul stomatolog sa gasim o solutie unica si eficienta, de la utilizarea unei paste de dinti recomandate de acesta, a unui tratament de fluorizare dentara in cabinetul stomatologic, pana la solutii mai complexe, tratamente corecte ale afectiunii de care suferim, in cazul in care acestea sunt necesare.

De cele mai multe ori pacientii care viziteaza clinicile de stomatologie omit sa mentioneze aceasta problema, cea a sensibilitatii dentare, crezand ca este oarecum normala sau ca nu are rezolvare, intrucat solutiile cunoscute si universale (pasta de dinti, apa de gura, etc.) nu au dat rezultate.

Sfatul nostru este ca in cadrul consultatiei sa ne spuneti daca suferiti de sensibilitatea dentara pentru a putea descoperi cauzele care o provoaca si a putea gasi o solutie pentru aceasta. Pentru ca, nu uitati, noi ne dorim ca zambetul vostru sa fie frumos, dar in primul rand real!