Ce este tartrul?

Tartrul, adica piatra de pe suprafata dintilor, este un depozit organo-mineral intalnit la dintii definitivi, temporari, lucrarile dentare fixe si mobile, la implanturile si aparatele ortodontice.

Exista doua tipuri de tartru: supragingival si subgingival.

Tartrul supragingival este alb-galbui, cu consistenta redusa la inceput, dar poate ajunge la un maroniu-negru atunci cand se impregneaza cu coloranti alimentari sau nicotina in cazul fumatorilor.

Tartrul subgingival este de culoare inchisa si de duritate mai mare, dens si foarte aderent. El este situat in santul gingival, sub marginea gingiei.

Tartrul dentar nu se poate indeparta prin metodele de igiena obisnuite. El se poate indeparta doar in cabinetele medicale dentare de specialitate, printr-o metoda denumita detartraj, care la randul ei este de doua feluri: supra si subgingival.

De ce este obligatoriu sa inlaturam tartrul de pe suprafata dintilor?

Acumularea de tartru determina inflamarea gingiilor ceea ce poarta numele de gingivita, care se manifesta prin umflarea /marirea, inrosirea, modificarea culorii si sangerarea gingiilor. Daca tartrul persista perioade mai indelungate pe dinti si, in special in regiunile subgingivale, nu doar gingiile au de suferit, ci chiar si osul. Acesta, in incercarea de a se proteja de infectia cauzata de bacterii, se retrage, iar stabilitatea dintilor scade. Astfel, acestia se vor misca din ce in ce mai tare si in cele din urma vor cadea. Acest fenomen favorizeaza aparitia bolii parodontale (asa-numita parodontoza) si este unul dintre cele mai dezastruoase efecte ale tartrului.

Procedura de eliminare a tartrului si igienizare a danturii reprezinta primul pas in prevenirea, controlul si tratarea bolilor gingivale si parodontale.

Ce este si cum se realizeaza igienizarea profesionala?

Igienizarea profesionala a dintilor consta in urmatoarele proceduri:  detartraj, periaj profesional , airflow si  fluorizare.

Detartrajul

Detartrajul este un tratament ce consta in spargerea si indepartarea depozitelor de tartru cu ajutorul unui aparat cu ultrasunete.  Acesta are o ansa metalica ce vibreaza, iar vibratiile produse duc la dezintegrarea tartrului.

Procedura  este nedureroasa, dar sensibilitatea dintilor este diferita asa ca uneori poate fi neplacut. In aceste cazuri, o simpla anestezie locala rezolva toata problema.

Periajul profesional

Dupa ce tartrul este indepartat, suprafata dintilor este abrazata, fapt ce creeaza pacientului un real disconfort. Periajul profesional vine in completarea detartrajului pentru indepartarea resturilor de placa bacteriana, tartru si diferitele coloratii de pe suprafata dintilor. Periajul profesional este facut cu ajutorul unor periute rotative si a unei paste speciale, ce curata si lustruiesc suprafata dintilor.

Periajul nu presupune anestezie si nu doare deloc.

Air-flow

Air flow-ul este metoda fluxului de aer ce curata si lustruieste suprafetele foarte bine. Din aparatul special destinat acestei proceduri iese un jet de aer comprimat, apa si particule fine de bicarbonat de sodiu direct pe suprafata dintelui, pentru a lustrui si a indeparta micile impuritati ramase dupa detartraj si periaj. Acest procedeu este ideal de facut dupa cele doua operatiuni mentionate mai sus (detartraj, periaj), completand curatarea perfecta inclusiv a suprafetelor  interdentare.

Fluorizarea

Fluorizarea reprezinta finalul sedintei de igienizare si presupune aplicarea fluorului pe suprafata dintilor, pentru a diminua sensibilitatea dentara acolo unde este cazul si pentru a reduce riscul cariilor dentare.

Citeste si despre Tratamentele inovatoare impotriva bolii parodontale pe care le realizam in clinicile noastre.

Cat de des trebuie efectuat detartrajul dintilor?

Igienizarea profesionala si detartrajul  se impun tuturor persoanelor, indiferent de varsta.

In general, recomandarea specialistilor este ca aceasta procedura sa fie efectuata o data la 6 luni, dar este posibil ca frecventa detartrajului sa varieze de la o persoana la alta. Acest lucru se explica prin faptul ca depozitele de tartru se formeaza mai repede sau mai incet in functie de pH-ul si compozitia salivei fiecarei persoane, de masurile de igienizare aplicate acasa (periaj, folosirea atei dentare, dusul bucal) etc.

Respectarea recomandarii medicului specialist si realizarea detartrajului in mod periodic este necesara deoarece daca sunt lasate neindepartate, depozitele de tartru se acumuleaza in cantitati din ce in ce mai mari, atat deasupra, cat si sub nivelul gingiei, favorizand in timp afectiuni gingivale (parodontoza). In plus, cu cat amanam mai mult detartrajul, cu atat creste sensibilitatea datorita inflamatiei gingivale produse de tartru si placa.

Un zambet frumos este un zambet sanatos si curat!

Programeaza-te pentru o consultatie si impreuna vom gasi solutia optima pentru zambetul tau!