Parodontologia este ramura medicinei dentare care se ocupa cu afectiunile gingivale. Cuvantul « parodontal » isi are originea in greaca veche si se traduce prin « in jurul dintelui ». Asadar, parondontologia combate bolile cauzate de bacteriile din cavitatea bucala, care afecteaza in primul rand gingia si tesuturile de sustinere ale dintelui.

Factorii care favorizeaza aparitia bolii parondontole sunt problemele de igiena, tutunul, diabetul zaharat, cariile netratate, pubertatea, sarcina, stressul psihoemotional. Chiar daca intr-o prima faza, boala parondontola este complet nedureroasa, consecintele acesteia sunt severe, atunci cand sunt lasate netratate.

Ce este parodontoza?

Parodontoza – boala parodontala – este o afectiune cronica a gingiei, de tip inflamator. Parodontoza se manifesta la nivelul tesuturilor de sustinere a dintelui pe arcada : gingie, ligament parodontal, os alveolar. Parodontoza poate duce la pierderea dintilor prin distrugerea tesutul moale si a osului care sustine dintii.

In prima faza apare inflamatia gingiei – gingivita. In mod normal, gingiile sanatoase sunt ferme si de culoare roz pal. Gingivita se manifesta prin modificarea consistentei gingiei – devine moale, si a culorii – spre rosu violaceu. De asemenea, papilele intrerdentare se inflameaza si desprind de pe dinti, apar dureri, senzatie de prurit gingival, gingiile sangereaza foarte usor, chiar si la periaj cu pariuta cu par moale.
Treptat boala evolueaza spre structurile profunde, gingia incepe sa se retraga de pe dinti, antrenand apoi si osul alveolar, apar pungile parodontale („buzunarase” formate intre os si dinte in care se acumuleaza bacterii, tartru, fragmente de os necrozat, etc.).
In final dintii sunt expulzati din alveolele dentare.

Parodontoza are drept cauza principala placa dentara – pelicula compusa in principal din bacterii. Placa dentara se formeaza pe dinti atunci cand amidonul si zaharurile din alimente interactioneaza cu bacteriile care se afla in gura in mod normal.
Placa dentara care ramane pe dinti mai mult de doua – trei zile se poate intari sub linia gingiei, formandu-se tartrul. Tartrul face ca placa dentara sa fie dificil de inlaturat si actioneaza ca un rezervor pentru bacterii. Mai mult, nu se poate scapa de tartru prin periajul dintilor si folosirea atei dentare – este nevoie de un detartraj profesional pentru a-l indeparta.

Diagnosticul de parodontoza este simplu si se bazeaza pe un examen stomatologic. Medicul dentist se uita pentru a stabili existenta placii dentare si a tartrului si a verifica daca exista sangerare usoara. Pentru a verifica starea de sanatate a tesutului gingival, medicul dentist poate folosi o sonda de metal pentru a masura adancimea santul gingival, canalul dintre gingii si dinti. Sonda este introdusa langa dinte, sub linia gingiei, de obicei, in mai multe locuri din intreaga gura. Masuratorile pot ajuta la stabilirea gradului de parodontoza.

Parodontoza poate fi prevenita?

Bolile parondontole pot fi impiedicate sa avanseze printr-o igienizare corecta a cavitatii bucale, dar si urmand recomandarile medicului. Periajul regulat, folosirea atei dentare si vizitele periodice pentru detartraj si periaj profesional sunt doar cateva din mijloacele ce pot evita dezvoltarea bolii parodontale.

Cum pot sti daca sufar de parodontoza?

Diagnosticul de parodontoza este simplu si se bazeaza pe un examen stomatologic. Medicul dentist va analiza existenta placii dentare si a tartrului si va verifica daca exista sangerare usoara. Pentru a verifica starea de sanatate a tesutului gingival, medicul dentist poate folosi o sonda de metal pentru a masura adancimea santul gingival, canalul dintre gingii si dinti. Sonda este introdusa langa dinte, sub linia gingiei, de obicei, in mai multe locuri din intreaga gura. Masuratorile pot ajuta la stabilirea gradului de parodontoza.

Cu cat solicitati mai repede asistenta medicului stomatolog, cu atat mai mari sunt sansele de a inlatura problemele provocate de parodontoza si de a preveni alte probleme grave de sanatate!

Parodontoza se poate trata?

Da, parodontoza se poate trata. Tratamentul este complex si urmareste incetinirea evolutiei bolii. In functie de severitatea afectarii, exista mai multe moduri de a trata parodontoza. Medicul stomatolog va alege cea mai potrivita metoda de tratament in functie de stadiul de evolutie al parodontozei.

In reusita tratamentului cooperarea pacientului este esentiala. Acesta trebuie sa inteleaga necesitatea vizitelor regulate la medicul stomatolog (cel putin o data la 6 luni), pentru detrartraj si chiuretaj subgingival. De asemenea pot fi necesare aplicatii locale de substante medicamentoase antiinflamatoare, antimicrobiene sau administrarea de antibiotice pe cale orala.

Citeste si despre Tratamentele inovatoare impotriva bolii parodontale pe care le realizam in clinicile noastre.

Mentinerea unei igiene orale corecte este cel mai important factor in tratamentul parodontozei:

  • periajul dintilor dupa fiecare masa sau gustare;
  • folosirea zilnica a atei dentare;
  • utilizarea apei de gura pentru a ajuta la reducerea placii bacteriene dintre dinti;
  • folosirea unei periute de dinti moale si inlocuirea periutei dupa cel mult trei-patru luni de utilizare;
  • folosirea unei periute de dinti electrica, care poate fi mai eficienta la indepartarea placii bacteriene si a tartrului, precum si a unui dus bucal.

Programeaza o consultatie intr-una dintre clinicile noastre si impreuna vom gasi cele mai bune solutii pentru sanatatea zambetului tau!