Protezele dentare

Protezele dentare sunt lucrari protetice mobile pentru suplinirea dintilor lipsa. Cu toate ca nu pot da aceeasi senzatie ca dintii naturali, si necesita un timp de acomodare, cele mai recente tipuri de proteze sunt mult mai estetice si mai confortabile decat inainte.

Tipuri de proteze dentare

Exista doua tipuri principale de proteze dentare: proteze totale si proteze partiale. Medicul dentist va va ajuta sa alegeti tipul care vi se potriveste, in functie de numarul de dinti care trebuie inlocuiti si de costurile implicate.

Proteza totala

Protezele totale sunt formate dintr-un suport acrilic de culoarea gingiilor, care se fixeaza pe gingii. Baza protezei superioare acopera palatul (cerul gurii), iar cea a protezei inferioare are forma de potcoava pentru a nu stanjeni limba. Protezele sunt executate la comanda de un laborator dentar, pe baza amprentei individuale.

Proteza partiala

O proteza partiala se sprijina pe un cadru metalic atasat la dintii naturali ramasi. Uneori este necesara restaurarea coronara a dintilor naturali, pentru a servi ca sprijin  pentru proteza. Protezele partiale constituie o alternativa mobila a puntilor dentare.

 

Cine are nevoie de o proteza ?

Candidat pentru o proteza totala este pacientul care si-a pierdut majoritatea dintilor sau toti dintii. O proteza partiala este potrivita acelora care mai prezinta dinti naturali restanti. O proteza imbunatateste abilitatea de a mesteca, de a vorbi, asigura suport pentru muschii fetei si determina o imbunataire majora a zambetului si a aspectului facial.

 

In cat timp ma voi obisnui cu proteza?

Protezele noi dau o senzatie de disconfort in primele saptamani sau chiar luni. Va trebui sa va obisnuiti sa mestecati si sa vorbiti cu proteza. Veti avea o senzatie incomoda ca proteza sta sa cada, pana cand muschii obrajilor si limba se vor obisnui sa sustina proteza. Frecvent are loc cresterea fluxului salivar, senzatia ca limba nu are loc de proteza si usoare iritatii sau ulceratii. In caz de iritatie, mergeti la medicul dentist.

 

Pivotul dentar

Ce reprezinta un pivot dentar?

Pivotul dentar se foloseste pentru a reface dintii cu leziuni majore. Este recomandat in cazul dintilor fracturati, cariati, in special atunci cand caria este foarte avansata sau in cazul in care coroana dentara este distrusa, iar dintele nu se mai poate plomba. Un pivot dentar este recomandat si in situatiile in care coroana dintelui nu este complet distrusa, dar peretii acestuia sunt foarte putin rezistenti si subtiri.

Structura unui pivot dentar

Un pivot dentar este format din partea radiculara, care este cimentata in canalul radicular (radacina dintelui) si partea coronara, care arata ca un dinte slefuit si care vine in continuarea pivotului radicular. Pivotul dentar este baza unei viitoare lucrari dentare si confera rezistenta dintelui, la scurt timp fiind nevoie de o coroana dentara pentru acoperirea pivotului. Pivotul se aplica in urma unui tratament endodontic corect. Cimentarea pivotului este un proces nedureros deoarece dintelui tratat i se va scoate nervul (va fi tratat endodontic) in prealabil.

Tipuri de pivoti dentari

Pivotii pot fi metalici sau din fibra de sticla. Spre deosebire de un implant dentar, care este un dispozitiv de forma unui surub ce se introduce in os dupa extragerea dintelui, pivotul este format dintr-un singur fragment care intra in radacina dintelui si se cimenteaza la nivelul radacinii dentare. Fibra de sticla este materialul actual pentru obtinerea unei estetici maxime (coroane de acoperire integral ceramice) si este relativ usor de aplicat, sacrificiul dentar este minim si materialul prezinta o elasticitate asemanatoare cu substanta dentara, motiv pentru care riscul producerii fracturilor radiculare este diminuat.

Programeaza-te pentru o consultatie si impreuna vom gasi solutia optima pentru a-ti reda din nou zambetul pe buze.