Ce este un aparat dentar?

Ortodontia este specializarea medicinei dentare care corecteaza anomaliilor dentomaxilare, precum indreptarea pozitiei dintilor, reglarea ocluziei (muscaturii) si a rapoartelor dintre cele doua maxilare.

Aparatele ortodontice sunt mijloacele prin care se realizeaza acest lucru. Aparatele dentare sunt de mai multe tipuri: fixe sau mobile, vizibile sau invizibile. Menirea unui aparat ortodontic este realinierea dintilor, reantrenarea muschilor si influentarea cresterii maxilarelor. Aparatele dentare functioneaza prin exercitarea unei mici presiuni asupra dintilor si maxilarelor. În functie de severitatea problemei, medicul ortodont va recomanda tipul de aparat dentar corespunzator.

Tipuri de anomali corectate prin intermediul aparatului dentar :

 • Supraocluzie verticala (overbite) – cand dintii frontali superiori ies cu mult in fata celor inferiori;
 • Ocluzia inversa (underbite) – cand dintii frontali inferiori sunt iesiti mult in fata sau cei superiori sunt retrasi mult in spate;
 • Ocluzie incrucisata – cand dintii superiori nu se potrivesc in fata peste cei inferiori, la o muscatura normala
 • Ocluzie deschisa – formarea unui spatiu intre suprafetele ocluzale ale dintilor frontali si/sau laterali, atunci cand muscati pe dintii posteriori;
 • Malocluzie pe linia mediana – cand centrul dintilor frontali superiori nu se aliniaza cu centrul dintilor frontali inferiori;
 • Dinti distantiali – spatii interdentare sau „brese edentate”, rezultat al lipsei dintilor sau al dintilor care nu umplu toata arcada;
 • Înghesuire dentara – cand exista prea multi dinti pentru a avea loc pe arcada dentara;
 • Pe langa aspectul inestetic, dintii strambi sunt mai greu de ingrijit, functia masticatorie este deteriorata, pierderea acestora poate surveni mai devreme datorita cariilor si parodontopatiei. O aliniere neconforma a dintilor obliga muschii masticatori la un efort suplimentar. Acesta pot duce la dureri de cap, disfunctia articulatiei temporo-mandibulare si dureri la nivelul gatului, umarului si spatelui.

Avantajele aparatelor dentare

 • Curatarea mai eficienta a dintilor
 • Scaderea riscului de fractura dentara
 • Scaderea riscului de trauma ocluzala
 • Asigurarea eficienta a masticatiei
 • Redistribuirea spatiului
 • Incetarea/incetinirea bolii parodontale
 • Zambet frumos

Aparatul dentar se adreseaza doar copiilor?

Datorita tehnicilor moderne aparute, dintii pot fi indreptati la orice varsta. De altfel exista aparate dentare invizibile care pot fi purtate si de persoane care nu isi doresc sa se vada acest lucru.

Pe langa aspectul fizionomic pe care il confera tratamentele ortodontice (uneori schimbarile de fizionomie sunt drastic imbunatatite), ele confera si o stare de sanatate a aparatului masticator.

Durata de purtare a unui aparat dentar variaza foarte mult, in functie de complexitatea problemelor;  in general se situeaza intre 6 si 24 luni.

Tipuri de aparate dentare

Aparatele dentare fixe sunt cele mai populare tipuri de aparate, fiind folosite pentru a corecta dintii prost aliniati, muscatura si o serie intreaga de probleme ortodontice.

Un aparat dentar fix tipic consta din bracket-uri mici si un arc metalic, care se ancoreaza pe dinti. De asemenea, pot fi utilizate module elastice mici pentru asigurarea mentinerii arcului in pozitie.

Aparat dentar metalic – este potrivit pentru cei care nu sunt alergici la metale. Este apreciat pentru robustetea lui si este mai ieftin decat alte aparate dentare fixe. Un alt avantaj al acestuia este faptul ca poate trata cea mai mare parte a problemelor ortodontice, iar durata tratamentului este intre 6 luni si 2 ani, in functie de complexitatea corectiei care trebuie facuta.

Aparat dentar ceramic – este mai putin vizibil decat aparatele dentare metalice. Acesta devine o optiune pentru persoanele care acorda o importanta sporita imaginii lor, iar unele persoane considera ca sunt mult mai confortabile decat cele metalice. Dezavantajele acestui tip de aparat dentar sunt: pretul mai ridicat, fragilitatea crescuta, ceea ce nu le recomanda pentru tratamentul tuturor tipurilor de probleme ortodontice, sunt destul de rezistente la pete, dar nu si la cele de cafea, curry, fumat etc.

Aparat dentar din Safir – este foarte transparent, puternic si rezistent la cele mai multe pete. Nu este la fel de vizibil precum celelalte tipuri de aparate dentare fixe, mai ales daca aveti dintii albi. Nu absoarbe coloranti, deci nu se coloreaza. Bracketii aparatului dentar Safir raman incolori pe tot parcursul tratamentului, datorita structurii microcristaline si a suprafetei lor uniforme, care nu permite acumularea placii bacteriene

Aparate dentare invizibile – Aparatul dentar Incognito si Aparatul dentar Invisalign

Incognito este aparatul dentar de ultima generatie, care asigura rezultate rapide si durabile in rezolvarea oricarui tip de malocluzii (aliniere proasta a dintilor si/sau o relatie anormala intre dintii celor doua arcade dentare ) si malpozitii (dinti strambi, inghesuiri sau brese dentare).

Spre deosebire de aparatele dentare conventionale, Incognito este discret, invizibil din exterior (fixat pe suprafata interioara a dintilor).
Proiectat si individualizat pentru fiecare pacient, acest aparat dentar asigura o aderenta perfecta pe suprafata fiecarui dinte, datorita amprentei luate prin tehnologia moderna computerizata CAD/CAM.
În plus, acest aparat dentar este mai putin vizibil, fiind plasat in partea din spate a dintilor, ceea ce iti permite sa iti recapeti  imediat activitatea sociala.

Invisalign este o metoda moderna si invizibila de rezolvare a malpozitiilor (dinti strambi, inghesuiri sau brese dentare), o alternativa la aparatele dentare cu brackets si sarme.
Revolutionarul Invisalign iti indreapta dintii cu o serie de aparate dentare transparente, personalizate, detasabile, numite alignere. Fiecare aligner este fabricat in mod individual si personalizat conform amprentei tale dentare.
Spre deosebire de alte aparate dentare, pe masura ce se inlocuieste fiecare aligner, dintii se vor deplasa – putin cate putin, saptamana de saptamana – aplicand o forta controlata si constanta asupra lor, pana cand s-au indreptat in pozitia finala prescrisa de medicul specialist in ortodontie.

Un alt avantaj major este acela ca permite ca igiena dentara sa fie realizata mult mai usor comparativ cu cea efectuata in cazul aparatelor dentare fixe clasice. Fiind mobil, acesta poate fi inlaturat oricand pentru periaj si curatare.

Aparatele dentare mobile

Aparatul dentar mobil este realizat in laborator din acrilat si sarma si este indicat in copilarie, pe dentitie temporara sau mixta, de la varsta de 6-7 ani pana la 11-12 ani. Dupa aceasta varsta, de regula, aparatul mobil nu mai este eficient. Aparatul dentar mobil are, in general, un surub care va fi activat de catre parinte, conform indicatiilor medicului (in cele mai multe cazuri, o data pe saptamana). Pacientul trebuie sa se prezinte la controale periodice (o data la 3-4 saptamani) pentru activarea aparatului de catre medic, pentru dirijarea eruptiei unor dinti, urmarirea evolutiei etc.

Programeaza-te pentru o consultatie si impreuna vom gasi solutia ideala pentru a avea un zambet frumos si sanatos!