Programari: 0747 185 185
Coroane dentare

Coroane si punti dentare
Coroanele si puntile dentare sunt dispozitive protetice fixe, care sunt cimentate de dintii naturali sau artificiali (implanturi) existenti.
Ce sunt coroanele dentare?
O coroana este o reconstructie care acopera un dinte pentru a-i reda acestuia forma si dimensiunea normala, consolidand si imbunatatind aspectul dintelui. Coroana dentara se foloseste pentru invelirea completa a unui dinte deteriorat, pentru care nu se poate opta pentru aplicarea unei plombe. Coroana dentara se poate atasa la un implant dentar, dandu-i forma si structura functionala a unui dinte natural. Culoarea coroanelor poate fi aleasa pentru a se potrivi culorii dintilor naturali. Coroanele se pot confectiona din mai multe materiale, insa cele mai estetice si mai des folosite in acest moment sunt cele din ceramica.
Ce sunt puntile dentare?
Puntile dentare (sau lucrarile dentare) sunt ansambluri de doua sau multe coroane dentare si sunt folosite in general pentru suplinirea unuia sau mai multor dinti lipsa. Acestea acopera spatiile create de pierderea dintilor. Puntile se cimenteaza pe dintii naturali sau implanturi. Acesti dinti de sustinere, slefuiti si preparati adecvat, se numesc bonturi si servesc la ancorarea puntii. Un dinte artificial, numit corp de punte, se ataseaza la coroanele care acopera bonturile. Ca si coroanele, puntile sunt realizate din diverse materiale. Medicul dentist te va ajuta sa alegi materialul, in functie de locul si de functia dintilor inlocuiti, de aspectul estetic si de costurile implicate. Culoarea puntilor poate fi aleasa pentru a se potrivi culorii dintilor naturali.
Cum se realizeaza coroanele si puntile dentare?
Inainte de realizarea unei coroane sau punti, se va slefui dintele/dintii pe care se va aplica coroana sau puntea respectiva. Dupa slefuire, medicul va lua amprenta dintilor si, impreuna veti alege nuanta potrivita a coroanei sau puntii in functie de culoarea dintilor naturali.
Pe baza amprentei, coroana sau puntea se confectioneaza in laboratorul dentar. Pana ce va fi gata coroana sau puntea definitiva, medicul iti va realiza in aceeasi sedinta o coroana temporara, pentru a acoperi dintele deja pregatit. Dupa aceea, coroana/puntea temporara va fi inlocuita cu cea definitiva, care se cimenteaza pe dintele sau dintii pregatiti.
Cand putem apela la coroane sau punti dentare?
Medicul dentist iti poate realiza o astfel de lucrare pentru:
- suplinirea unuia sau a mai multor dinti lipsa
- acoperirea unei obturatii, atunci cand exista pierderi mari in structura dintelui
- reconstituirea unui dinte fracturat
- acoperirea unui dinte cu discromie sau anomalie de pozitie
- acoperirea unui dinte dupa tratamentul de canal radicular
- protezarea implanturilor dentare
Beneficiile coroanelor si puntilor dentare
- Au un aspect natural. Datorita materialelor din care sunt realizate este foarte greu sa remarci diferenta dintre coroane/punti si dintii naturali
- Imbunatatesc calitatea vietii – aspectul inestetic al dintilor scade increderea si respectul de sine. Prin realizarea de coroane/punti se elimina aceste stari negative si se asigura un zambet perfect
- Nu isi schimba culoarea in timp. Spre deosebire de dintii naturali acestea rezista la petele cauzate de cafea, ceai si fum de tigara, fiind realizate din materiale de ultima generatie
- Fiind foarte stabile, vei uita pur si simplu ca le porti si nu va trebui sa iti faci griji atunci cand vorbesti, zambesti sau mananci
- Arata si se simt ca dintii naturali, asadar nu va trebui sa iti faci griji pentru zambetul tau. Fiind sculptate in mod individual si personalizate pentru fiecare pacient, este aproape imposibil ca cineva sa observe diferenta dintre fateta si dintii naturali.
- Vei vorbi in mod natural. Lipsa dintilor, lucrarile inestetice sau proteza tind sa modifice modul in care vorbesti, obligandu-te sa te fortezi pentru articularea (pronuntarea) anumitor sunete. Acest lucru nu se va intampla in cazul coroanelor dentare foarte estetice pe care le construim, care sunt identice cu cele naturale, astfel refacandu-se integral functia fonetica.
- Nu iti vei mai face griji in privinta cariilor. Cu toate ca va trebui in continuare sa ai grija de aceste lucrari ca si de dintii naturali, printr-un periaj corect , prin folosirea atei dentare si prin vizite regulate la dentist, coroanele/puntile dentare nu se vor caria niciodata.
Tipuri de coroane si punti dentare
In functie de materialul din care sunt realizate, coroanele si puntile dentare sunt de mai multe tipuri:
- Coroane si punti metalo-ceramice – sunt alcatuite dintr-un schelet metalic de sustinere peste care se aplica mai multe straturi de ceramica dentara (portelan). Sunt foarte rezistente, dar nu la fel de estetice ca cele din zirconiu sau cele integral ceramice, de aceea pot reprezenta o solutie pentru zonele laterale, unde nu sunt atat de vizibile.
- Coroane si punti din ceramica si zirconiu. – sunt realizate dintr-un schelet din zirconiu si mai multe straturi de ceramica. Zirconiul se foloseste cu mare succes pentru confectionarea scheletului de sustinere al lucrarilor ceramice datorita esteticii si rezistentei deosebite. Avantajul acestui tip de coroane si punti este acela ca beneficiaza de translucenta (permite patrunderea luminii prin dinte) ceea ce le confera un aspect natural in timp ce coroana metalo-ceramica este mult mai opaca datorita metalului.
- Coroane si punti din ceramica presata – sunt realizate dintr-un bloc de ceramica, fara schelet de sustinere. Cu toate acestea, datorita materialului de calitate superioara si a procedeului prin care sunt confectionate, acestea sunt foarte rezistente in timp. Au avantajul ca sunt mai subtiri decat celelalte tipuri de coroane, au o foarte buna translucenta, ceea ce le confera un aspect perfect natural si au un risc de ciobire sau fracturare foarte mic. Reprezinta solutia ideala pentru pacientii care acuza reactie alergica la diferite metale. Ele se utilizeaza in special la nivelul dintilor frontali.
- Coroane si puncti integral ceramice – sunt confectionate in intregime din ceramica fara schelet metalic sau de zirconiu. Fiind cele mai estetice se folosesc in zonele frontale ale cavitatii bucale, in special pentru incisivi.
Ancorate atat pe implanturi dentare (acolo unde se impune), cat si pe dintii naturali , coroanele si puntile dentare reprezinta o alegere foarte buna daca doresti dinti rezistenti si cu un aspect natural.
Programeaza-te pentru o consultatie si impreuna vom gasi solutia optima pentru a-ti reda din nou zambetul pe buze.